Mäso naše každodenné
Názory na to, čo je pre naše telo prospešné a čo naopak škodlivé, sa menia každý deň. americkí vedci prídu na jednu vec, a tí britskí to o týždeň na to zmenia. Vybrať tú správnu stravu, môže byť teda dosť komplikované. Faktom však ostáva, že v našich končinách sme zvyknutí konzumovať nadpriemerne veľa mäsa. Pre mnohých ľudí sa obed bez mäsa ani nepočíta. Môžeme to vidieť aj na príklade školských jedálni. Štyri dni z piatich je na obed mäsový pokrm a väčšinou v piatok, je deťom ponúknuté sladké, múčne jedlo. Nikto netvrdí, že by sme sa mali všetci stať vegetariánmi, ale mäsové pokrmy každý deň v roku, určite nikomu neprospejú.
Zabudnime na zistenia vedcov, a rôzne nové výskumy. Jedna vec je však istá, a to, že my ľudia nie sme výluční mäsožravci. Popravde máme o čosi bližšie k rastlinnej potrave. Mnoho zástancov vegetariánskej, alebo vegánskej stravy uvádza celkom milý príklad s malým dieťaťom, ktorému ponúknete živého zajačika a jablko. Je nám všetkým jasné, do čoho sa dieťa zahryzne. To, že nám je rastlinná potrava bližšia, hovorí aj naša tráviaca sústava. V porovnaní s mäsožravcami je omnoho dlhšia. To znamená, že všetko čo skonzumujeme, v organizme ostáva dlhšie. A to, že mäso sa kazí rýchlejšie ako taký hrášok, nemusíme nijako zvýrazňovať.
Ak si mäso doprajete každý deň, nedáte svojmu telu priestor, aby ho stihlo dostatočne stráviť. Preto máte svoje trávenie neustále zaťažené. Tento fakt vplýva aj na to, keď sa snažíme chudnúť. Ak bojujete s kilogramami navyše, skúste jednoducho začať jesť viac zeleniny.
Ak neveríte a patríte k tvrdým zástancom „mäsotariánstva“, skúste aspoň týždeň konzumovať iba potraviny rastlinného pôvodu. Na základe toho, ako sa budete cítiť, možno svoje presvedčenie trošku zmeníte.
Ako sme už spomenuli, nejde o to, prestať konzumovať mäso úplne, ale jeho príjem trochu obmedziť. Pokúste sa aspoň o to, aby bol váš jedálniček v rámci jedného týždňa, zložený z päťdesiatich percent mäsitých a päťdesiatich percent rastlinných potravín.
Na fámy o tom, že zo zeleniny sa nemôžete najesť, rýchlo zabudnite. Ak si k nej doprajete strukoviny, múčne alebo mliečne produkty, či klasickú prílohu ako je ryža, zemiaky, alebo cestoviny, svojmu telu doprajete rovnaké množstvo energie ako zo steaku.